Meningen Gezondheid & Voeding

De meningen over gezondheid en voeding

Als men zal worden gevraagd over gezond eten, zul je van 999 van de 1000 mensen een sterk en duidelijk antwoord krijgen. Die ene persoon die geen duidelijk antwoord gaf, is de voedingsexpert. Ook vinden we op het internet, duizenden Nederlandse websites, waaronder bloggers, zogenaamde gezondheid coaches, en bedrijven die met allerlei voedingsadviezen komen, die niet gebaseerd zijn op feiten uit wetenschappelijke onderzoeken.. waar zouden die adviezen nou werkelijk vandaan komen dan? Iedereen weet het zo goed, toch?

Persoonlijke en nationale overtuigingen

Vaak berusten voedingsadviezen op persoonlijke ervaringen, die zijn meestal sterker dan wat iemand leest in een boek, of van iemand anders heeft gehoord. Als jij of één van je familieleden bijv. ziek wordt of zich niet lekker voelt is het niet meer dan natuurlijk om dat in verband te brengen met wat je hebt gegeten. En er is altijd wel iets wat je net hebt gegeten. Het spreekt voor zich dat je die dingen met elkaar in verband brengt, zelfs al zouden dergelijke veronderstellingen door wetenschappelijk onderzoek ontkracht worden. Meningen over wat gezond is berusten dus deels op persoonlijke ervaringen.Daarnaast bestaat er zoiets als een collectieve overtuiging. Ons eten verraadt meer dan wat ook tot welke groep we behoren. Sommige joodse Amerikanen noemen kippensoep ‘jewish penicillin’, vanwege de ‘’zogenaamde’’ heilzame werking. Kippensoep is namelijk een traditioneel joods gerecht.

Een ander voorbeeld: voor een moslim is varkensvlees verboden op religieuze gronden, maar daarnaast beschouwen velen het ook als slecht voor de gezondheid (wat overigens ook wetenschappelijk onderzocht is). Religie kan dus voor de gelovigen leiden tot uitgesproken meningen over wat gezond is, en wat niet. Zo dus ook met nationaliteit.

De ‘eigen’ voeding is onderwerp van nationale trots en wordt daarom gezond geacht.
Kinderen grootbrengen heet niet voor niets ‘opvoeden’: ze krijgen de overtuigingen van hun ouders inclusief de nationale vooroordelen met de paplepel ingegoten.
Een mooi voorbeeld: vele Indonesiërs zien rijst als superieur voedsel, waar alles in zit wat een mens nodig heeft, dus geven ze hun kinderen alleen maar rijst. Ze vergeten daarbij dat het kind vitamine A tekort komt, wat dus kan oplopen tot oogziekten en uiteindelijk zelfs blindheid. Kinderen hebben dus meer nodig dan alleen rijst, denk aan groenten & fruit, of vlees en vis.
De Italianen die olijfolie gezond vinden, hetgeen ze promoten als gezond is dus olijfolie. De Nederlanders promoten hun kaas als gezond, want dat is wat Nederland produceert, en dus is kaas goed. Vandaar dat wij een broodje ‘’kaas’’ met wat sla en een plakje tomaat een ‘Broodje Gezond’ noemen. Dit is wat we bedoelen met nationale overtuigingen.